E slog logo

Tehnični odbor eSLOG izvaja razvoj in vzdrževanje elektronskih poslovnih dokumentov, ki so uveljavljeni v Sloveniji:
- eSLOG 2.0 Naročilo
- eSLOG 2.0 Potrditev naročila
- eSLOG 2.0 Dobavnica
- eSLOG 2.0 Prevzemnica
- eSLOG 2.0 Račun
- eSLOG 2.0 Opomin
- eSLOG 2.0 IOP
- eSLOG 2.0 Povratnica IOP

Dokumentacija za eSLOG eRačun

eSLOG eRačun 2.0:

Dokumentacija za eSLOG eDobavnico

Imate vprašanje glede eSLOG standardov?

Pišite nam na naslov eslog@epos.si

Več o eSLOG standardih

V sodobnem svetu že prevladuje informacijska ter mobilna tehnologija tako pri poslovanju s fizičnimi ter pravnimi osebami kot javnimi organizacijami. Zato je nujno, da temu prilagodimo tudi poslovanje, ki je lahko enostavnejše, cenejše, ekološko, hitrejše ter predvsem prijaznejše do uporabnikov.

GZS je s projektom eSLOG uspela povezati interese in strokovnjake iz več kot 100 podjetij in jih združiti pri pripravi in uveljavljanju enotnih slovenskih priporočil, ki podjetjem omogočajo elektronsko poslovanje. Rezultat projekta so standardi za elektronske dokumente: naročilnico, dobavnico in račun. V letu 2014 smo v delovni skupini pripravili verzijo 1.6, v letu 2016 pa smo v dokumentacijo eRačuna vključili tudi elemente za davčno potrjevanje računov in pripravili eRačun verzija 1.6.1., v letu 2018 pa smo v okviru projekta ROSE pripravili eRačun verzije 2.0 skladen z evropskim standardom EN 16931.

Nosilec avtorskih pravic za eSLOG priporočil je Gospodarska zbornica Slovenije, v pripravo in vzdrževanje priporočil pa sta vključena Nacionalni forum za eRačun ter Sekcija Ponudnikov poslovnih programov S3P pri Združenju za informatiko in telekomunikacije.

eSLOG eRačun je najbolj razširjen standard v Sloveniji in je tudi formalno predpisan za pošiljanje eRačunov proračunskim uporabnikom. Od oktobra 2020 dalje je veljaven le eSLOG 2.0 eRačun.

S projektom ROSE 2 so na različico 2.0 nadgrajeni tudi preostali dokumenti eSLOG: naročilo, potrditev naročila in dobavnica.

V letu 2022 so objavljeni eSLOG 2.0 dokumenti za Opomin, IOP in povratnico IOP.