29. maj 2018

Izšla publikacija Poslovanje z eRačuni v Sloveniji

V okviru izobraževalnih in ozaveščevalnih dejavnosti, ki spremljajo ukrep ROSE – »Readiness of Slovenian e-Invoicing« in ga ob finančni podpori Evropske unije (program Connecting Europe Facility) med junijem 2017 in majem 2018 izvajajo Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP), Gospodarska zbornica Slovenije, ZZI d.o.o., Mojdenar IT d.o.o. ter Center za evropsko prihodnost, je pretekli teden izšla publikacija z naslovom »Poslovanje z eRačuni v Sloveniji«.

ROSE Zbornik

Publikacija predstavlja trenutno stanje poslovanja z eRačuni ter prednost uporabe, poslovanje pa postavlja tudi v širši evropski kontekst. Preko Direktive 2014/55/EU (Evropska direktiva o izdajanju eRačunov pri javnem naročanju) je orisan nadaljnji razvoj tega področja znotraj Evropske unije, pomen interoperabilnosti ter evropskega semantičnega standarda EN 16931.

Osrednji del predstavlja predstavitev rešitev, ki so bile razvite znotraj ukrepa ROSE, denimo nacionalni register prejemnikov eRačunov ter rešitve za izmenjavo eRačunov za proračunske uporabnike in za zavezance za javno naročanje, ki niso proračunski uporabniki.

Publikacija napoveduje, da je za učinkovito izvajanje procesov je zelo pomembno, da je celoten proces – od izdaje, pošiljanja, distribucije, prejema, obdelave, plačila do hrambe – v celoti v elektronski obliki. Zato se obseg e-poslovanja od trenutno vsesplošno razširjenih eRačunov že prenaša še na druge poslovne dokumente, ki se uporabljajo v oskrbovanju in drugih poslovnih procesih (npr. naročilnica, dobavnica …).

V bližnji prihodnosti lahko zato pričakujemo še dodatno povečanje izmenjave elektronskih poslovnih dokumentov v Sloveniji in Evropski uniji.

Publikacijo si preberite na tej povezavi: PRENOS