07. junij 2021

Zakon prinaša obvezno uporabo e-računov za poslovanje med podjetji

Podjetja bodo morala tudi za poslovanje med seboj obvezno uporabljati elektronske račune, nič več računov v papirni obliki. To predvideva predlog zakona o izmenjavi elektronskih računov in drugih elektronskih dokumentov, ki so ga na ministrstvu za finance poslali v medresorsko obravnavo. E-račune bo potrjevala Finančna uprava RS, s čimer želi država doseči večjo davčno disciplino.

Eračuni

Pomembna novost v predlogu zakona je tudi obvezen vpis vseh podjetij v register ePoslovanje, ki rešuje sedanjo problematiko naslavljanja in usmerjanja e-računov. Podatki v registru ePoslovanje bodo omogočali izdajateljem avtomatizacijo izdaje in pošiljanja e--računov, tako da ne bo več dilem, kako poslati elektronski račun do prejemnika, pojasnjuje Igor Zorko, predsednik združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS.

Po njegovem mnenju obvezni elektronski računi v poslovanju med podjetji prinašajo tem spodbudo za digitalizacijo, večjo preglednost poslovanja in nižje stroške. »Širša uporaba e-računov in e poslovanja bo poenostavila poslovanje. Ne bo več treba izdajati in prejemati računov hkrati v papirni in digitalni obliki, kar je trenutno zahtevno in drago. Stroški materiala, dela in pošte za papirne račune tudi za 80 odstotkov presegajo strošek digitalne verodostojne izdaje in posredovanja računa.

Odprava ročnega dela, enoten standard eSlog, večja varnost, zanesljivost in preglednost ter večja konkurenčnost na trgu digitalnih storitev bodo prinesli tako izdajateljem kot prejemnikom v Sloveniji velike prihranke,« pravi Igor Zorko.

Več si lahko preberete v članku Dela tukaj>>